Son yıllarda sosyal medya kavramı bireylerin hayatlarına ciddi anlamda nüfuz etmişken bir taraftan da iş dünyasında bu yeni medya, önemli bir yer tutmakta olup işletmeler sosyal medya yönetimleri için kadrolarında yeni personel istihdam etmeye başlamışlardır. Çünkü işletmeler, sosyal medya platformlarındaki paylaşımların, tüketicileri karar verme boyutunda nasıl etkilediğinin farkına varmışlar, bu sebepten sosyal medyayı takip eden kişileri, sunacakları hizmet ve ürünlerin potansiyel müşteri adayları olarak tanımlayarak bu kaynağa ilişkin stratejik yaklaşımlar geliştirmeye başlamışlardır.
Sosyal medya ortamları aşağıdaki faktörlerden dolayı işletmeler için her geçen gün önemini arttırmaktadır.
- İşletmeler, ürün ve hizmetleri hakkında kolayca olumlu veya olumsuz geri dönüş alabilmektedirler,
- Müşterilerin hem memnuniyet hem de şikayetleri sonucu direkt iletişime geçebilmektedirler,
- Sözkonusu bilgiler için ekstradan bir bütçe ayırmalarına gerek yoktur.
Sosyal medyayı işletmelerin kendi bünyelerinde uygulamaları çok büyük maliyetler gerektirmese de işin planlama, uygulama ve değerlendirme tarafında oldukça dikkatli davranılması gereklidir. Uygulanacak yanlış stratejiler işletmenin müşterileri karşısında tamiri zor prestij kayıplarına yola açabilmektedir.
Sosyal medyanın işletmeler tarafından yanlış kullanımına bir örnek olarak, Onur Air firmasının Van depremi sonrası sosyal medyada başlattığı kampanyayı verebiliriz. Takvimler 2011 yılının ekim ayının 23’ünü gösterdiğinde ülkemiz büyük bir deprem felaketi ile yine karşı karşıya kalıyordu. Yaklaşık 25 saniye süren depremin sonucu 601 vatandaşımız hayatına kaybederken 4000 den fazla insanımız da yaralanıyordu. Onur Air, facebook’ta depremzeledelere yönelik bir kampanya başlatıyor fakat kampanya planlaması dahilinde kendi sayfalarına katılacak her yeni takipçi için 0.5 TL bağış yapacaklarını belirtiyorlardı. Bu fırsatçı zihniyet büyük tepkilere yol açıyor ve şirket kampanyayı durdurmak zorunda kalsa da bir çok insanın nefret ettiği bir marka haline dönüşüyordu.
Bu duruma benzer birçok vakaya internetten ulaşabilirsiniz.
Sonuç olarak sosyal medya platformları tüketicilere erişmek açısından işletmeler için çok önemli olsa da işletmelerin, sosyal medya platformlarında bulunmanın satışlara direk katkıda bulunmayacağını da kabul etmeleri gerekir. Geleneksel yöntemler ile desteklenmiş kesintisiz sosyal medya iletişimi her zaman satışlara ivme kazandıracak çözümdür .