Yaratıcı Satış İçin Öneriler

Satışta daha yaratıcı olmak ister misiniz?

“Evet” diyorsanız okumaya devam edin.

Yaratıcılığın temel olarak üç evresi bulunur.

1.Merak

2.Bağlantı

3.Yaratıcılık

Bir konuda yaratıcı olmak için her şeyden önce merak içinde olmalısınız. İnsanlık tarihindeki büyük keşiflerin neredeyse tamamı merak duygusuyla başlanan serüvenlerin sonucunda gerçekleşmiştir. Merak duygusu hem insanlarda hem hayvanlarda bulunur. En basitinden bir kedinin davranışlarını gözlemlerseniz bunu görebilirsiniz. İnsanlar için meraklı olmak bebeklik döneminden başlayıp ölene kadar devam eden bir duygu halidir. Merakı yaratan şey beynimizdeki bilgileri birleştirme güdüsüdür. Beş yaşındaki bir çocuğa lego parçaları verirseniz hemen onları bir araya getirmeye çalışacaktır. Ancak bir yaşındaki bir çocuk lego parçasını ağzına götürür. Çünkü erken yaşlarda sahip olunan içgüdüsel bilgi karnını doyurmak için ağzını, dudaklarını ve dişlerini kullanmak iken yaş ilerledikçe edinilen yeni bilgiler davranış modelini de değiştirir.

Özetle merak beynimizde başka bir şeyle ilişkilendirilemeyen veya sınıflandırılmayan bir bilgiyi ilişkilendirmek veya sınıflandırmak için bizi düşünmeye sevk eden veya bu faaliyetler için ek bir bilgiye ihtiyaç varsa bizi araştırmaya düşünmeye yönlendiren motivasyonel bir unsurdur.

Bağlantı ise yaratıcılığın en önemli aşamasıdır. Bir şey yaratabilmeniz için en az iki şey arasında bağlantı kurmanız gerekir. Ama bu ilişkiye için bir amaç için ihtiyaç duyarız.

İnsan ya da hayvan fark etmez yaratma güdüsünde olan herkes için bir ana amaç gerekir. Bir sıkıntıyı gidermek, bir şeyi önlemek ya da kolaylaştırmak, bir işlemin süresini kısaltmak gibi amaçlar bir şeyi yaratma sebebi olabilir.

Bir kırlangıcın yuva yapması iç güdüsel olarak kendisini ve yavrularını doğanın zor koşullarından korumak ve barınmak amacından kaynaklanır. Aynı bakış açısıyla bir su şişesi suyu depolamak ya da rahat olarak taşıyabilmek için üretilirken cep telefonları hızlı iletişim ihtiyacına cevap verir.

Satışta yaratıcı olmak için neler yapabiliriz? Bunun için ilk aşama değişmez. “Merak içinde olmak satışlarımızı nasıl arttıracağımızı devamlı sorgulamak” ilk adımdır. Bu aşamada mevcut bilgilerimizi kontrol etmeli ve kendimize çok sayıda soru sorarak neye ihtiyaç duyduğumuzu ortaya çıkarmalıyız? İşte size aşağıda yaratıcılığınızı kışkırtacak bazı sorular ve öneriler. Bu soruların sayısını arttırmak sizin elinizde. Cevaplar mı? Onları bulmak görevi de sizin.

  1. Ürün ve hizmetinizin müşteri ile ana bağlantısı nedir?
  2. Sattığınız şey ile şu an bu yazıyı okurken bulunduğunuz ortamdaki herhangi bir nesne arasında bağlantı kurun desem ne düşünürdünüz? Şimdi bir nesne seçin ve onun özellikleri ile ürün/hizmetiniz arasında bağ kurmaya çalışın.
  3. Ürün ya da hizmetiniz hangi sıkıntıyı ortadan kaldırıyor?
  4. Ürün ya da hizmetinizi başka bir şeye benzetmeniz gerekse bu ne olurdu? Örneğin sattığınız şey ile bir hayvan arasında bağlantı kurmanız gerekse hangi hayvanı seçerdiniz? Neden?
  5. Satıcı olarak diğer meslektaşlarınızdan farkınız nedir?
  6. Ürün ya da hizmetiniz hangi özellikleriyle rakiplerden ayrılıyor?
  7. En çok 10 kelimelik bir cümleyle sattığınız şeyi anlatmak zorunda kalsanız ne söylerdiniz?
  • Ürününüzün tek bir özelliği kalması gerekse hangisini seçerdiniz? Neden?
  • Sattığınız ürünü/hizmeti başka neye benzetebilirsiniz?
  • Müşterilerin sizden satın almaması için 3 neden yazın.

Merak ve yaratıcılık dolu günler dileğiyle. Sevgiyle kalın

Psikolojinin satışları nasıl artırdığını da merak ediyorsanız bu konudaki yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

yorumlar

Hakkında Devrim Ersöz

İktisat alanındaki lisans ve yüksek lisans eğitimini takiben, profesyonel iş hayatına bilişim sektöründe adım atan Devrim Ersöz, 1997’de Doğan Hayat Sigorta A.Ş.’de (BNP Paribas Cardif Emeklilik) sigortacılık kariyerine başlangıç yaptı. 1998 yılında çalışmaya başladığı Commercial Union Hayat Sigorta’da (AvivaSA) aktif saha satışında görev aldıktan sonra en son Satış Müdürü olarak görev yapan Ersöz, 2003 yılında Sabancı Grubu Şirketi olan AK Emeklilik’e (AvivaSA) geçti. AK Emeklilik’te sırasıyla Eğitim ve Kalite Uygulamaları ile Satış Destek Uzmanlığı ve Pazarlama Bölümleri’nde yöneticilik yapan Devrim Ersöz, 2007-2009 yılları arasında İngiliz CPP Group Plc’nin kuruluşu olan CPP Türkiye’de Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. Ersöz 2009 yılında katıldığı ERGO Sigorta Grubunda ERGO Sigorta ve Emeklilik Satış Hizmetleri Şirketinde 2011 yılı sonuna kadar Sırasıyla Satış Destek Grup Müdürü ve Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak 300 kişilik bir organizasyonun yönetiminde bulundu. Uzmanlıkları arasında satış ve pazarlama yönetimi, eğitim, kişisel gelişim, stratejik planlama, iş geliştirme ve proje yönetimi bulunmaktadır. Profesyonel kariyeri süresince Sigorta Satış Ekipleri, Bireysel Emeklilik Aracıları, Satış Yöneticileri, Acenteler, Banka Şube Personeli, Çağrı Merkezi Çalışanları, Üniversiteler ve İş Dünyasından katılımcılar olmak üzere binlerce kişiye eğitim veren Ersöz, aynı zamanda Marmara Üniversitesi Sigortacılık bölümünde misafir öğretim üyesi olarak bulunmuştur. Devrim Ersöz halen yönetim danışmanlığı ve eğitmenlik yanında İstanbul Üniversitesinde misafir öğretim üyeliği yapmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde Yetişkin Eğitimi üzerine eğitim alan Devrim Ersöz “Ezber Bozan Satış Teknikleri”, “Pembe Fil” ve “İtirazım var” isimli kitapların yazarıdır. INLPTA (International NLP Trainer’s Association) akreditasyonunda NLP pratisyenidir. American Society for Training & Development (ASTD) üyesi ve köşe yazarıdır.

İlginizi Çekebilir

Jeff Bezos Yeniden Dünyanın En Zengini

Amazon’un kurucusu milyarder Jeff Bezos, yeniden dünyanın en zengini olarak Elon Musk‘ı tahtından etti. Bloomberg’in …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir