John Alfred Tinniswood, Titanik’in battığı ve New Mexico ile Arizona’nın ABD eyaletleri olduğu yıl, 26 Ağustos 1912’de doğdu. 24 Birleşik Krallık başbakanının görev süresi boyunca yaşadı. Şimdi, dünyanın en yaşlı yaşayan adamı olarak 112. yaş gününü kutluyor.
Tinniswood, bu özel günü ailesi ve arkadaşlarıyla birlikte İngiltere’nin Southport şehrindeki huzurevinde kutluyor.
Guinness Dünya Rekorları (GWR), yılın başında dünyanın en yaşlı adamı unvanını kazandıktan sonra hayatının nasıl geçtiğini görmek için kendisiyle bir görüşme gerçekleştirdi.
İngiltere’nin Southport şehrindeki huzurevinde yaşayan Tinniswood’a 112 yaşına girmek nasıl bir his diye sorulduğunda ise, “Dürüst olmak gerekirse, hiçbir fark görmüyorum. Bu yaşı hissetmiyorum, bu konuda heyecanlanmıyorum. Sanırım bu yüzden bu yaşa geldim. Her şeyi olduğu gibi kabul ediyorum,” şeklinde cevap veriyor.
John Tinniswood, teknolojik ilerlemelerin yanı sıra sayısız savaşa tanıklık etti; aslında, Kraliyet Ordusu Ödeme Bölüğü’nde görev yaparak II. Dünya Savaşı’nın yaşayan en yaşlı erkek gazisi. Mali işlerin yanı sıra, kaybolmuş askerleri bulmak ve gıda yardımları düzenlemekle de ilgilenmişti.
Hayatının değişimini nasıl gördüğü sorulduğunda, “Bana göre dünya daha iyi değil ya da çok az daha iyi. Belki bazı yerlerde öyledir, ama diğer yerlerde daha kötü. Modern seyahat nedeniyle dünya daha küçük hale geldi, bunun da başlıca nedeni uçaklar.
Ama o zamandan beri dünyayı çok değiştiren bir şey düşündüğümü sanmıyorum. Bu sadece benim görüşüm. Aksi takdirde, neredeyse aynı,” diyor.
John, her cuma bir porsiyon balık ve patates kızartması yemeyi seviyor ve herhangi bir özel diyeti olmadığını söylüyor. Sağlıklı kalmanın ana tavsiyesi ise ölçülülük.
Günlük birçok işini bağımsız olarak yapabilmesinin yanı sıra, kendi finansını yönetmeye devam ediyor ve küresel politikayı radyo aracılığıyla takip ediyor.
Zihinsel olarak çok daha genç hissettiğini ve aktif bir beynin uzun yaşamının nedeni olup olmadığı sorulduğunda ise gülerek, “112 yaşında değilim. Yani, yaşlanıyorum, değil mi?” diyor.
112 yıl sonra dünyanın nasıl olacağı hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, “Ah Tanrım! Daha fazla dürüstlük görmek istiyorum ülkeler arasında. Hepsi, kendi ülkemiz de dahil, arada bir gösteri yapıyor,” şeklinde cevap veriyor.
John, 100 yaşına geldikten sonra, kendisinden neredeyse 14 yaş küçük olan merhum Kraliçe II. Elizabeth’ten her yıl bir doğum günü kartı aldı.
Tinniswood, kaydedilmiş tarih boyunca Britanya’nın dördüncü en yaşlı adamı ve Bob Weighton’ı geçmek için iki, Henry Allingham’ı geçmek için ise 13 ay uzakta.
Dünyanın en yaşlı adamı unvanı ise daha uzak bir hedef, çünkü bu unvan 1897-2013 yılları arasında 116 yıl yaşamış Japon Jiroemon Kimura’ya ait.
Dünyanın en yaşlı kadını ve en yaşlı kişisi unvanı ise yakın zamanda 117 yaşında ölen Maria Branyas Morera’nın ardından 116 yaşındaki Tomiko Itooka’ya geçti. Itooka’nın 23 Mayıs 1908 tarihinde doğduğu, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Gerontoloji Araştırma Grubu tarafından onaylandı ve böylece Itooka, 110 yaş ve üzerindeki insanların sıralandığı listenin en tepesine yerleşti.
Şu ana kadar tamamen doğrulanmış en yaşlı kişi ise 1875-1997 yılları arasında 122 yıl yaşamış Fransız Jeanne Calment’tir. Jeanne Calment, 1875 yılında Fransa’nın Arles şehrinde doğmuştur. Babası Nicolas Calment (28 Ocak 1831 – 22 Ocak 1931) ve annesi Marguerite Gilles (20 Ocak 1838 – 18 Eylül 1924) ile birlikte büyümüştür. 100 yaşına girdiğinde, 21 Şubat 1975’te bu özel yaşını kutlamıştır. 17 Ekim 1995’te 120 yaşındayken “dünyanın en yaşlı kişisi” unvanını kazanmıştır. Uzun ömrünün sırrı olarak “sarımsak, sigara, çikolata, kırmızı şarap ve zeytinyağı”nı işaret etmiştir.
85 yaşına kadar eskrim yapmış, 100 yaşına kadar bisiklet sürmüştür. 114 yaşında bir düşme sonucu operasyon geçirmiştir. Beslenme alışkanlıkları arasında yediği her yemeğe bolca zeytinyağı dökmek ve kalanını cildine sürmek de bulunmaktadır.
Jeanne Calment, 4 Ağustos 1997’de, 122 yaşında hayatını kaybetmiştir. Babası 100 yaşında, annesi ise 86 yaşında vefat etmiştir.
Kaynak : Guinness Dünya Rekorları