Tanrının Formülü – Jose Rodrigues Dos Santos

Kitabımızın orijinal adi “A Fórmula De Deus“.  Jose Rodrigues Dos Santos’un romanı, Türkiye’de Pegasus Yayinlari etiketiyle çıktı. Çevirmeni Cem Demirkan.

Portekizli yazarın, din, bilim ve felsefeyi bir potada erittiği, bunu yaparken bilimsel gerçeklere sonuna kadar bağlı kaldığı romanı. Biraz matematik çokça fizik var içinde. Bunları anlatırken dini ve felsefi açıklamalar da getiriyor.

Kitabin başındaki notta, kitaptaki bütün bilimsel verilerin gerçek olduğu yazıyor, okurken de herhangi bir çelişki ile karşılaşmıyorsunuz zaten.  Kitabin sonunda da dev bir kaynakça var, içerikle ilgili faydalanılan bütün bilimsel makalelere yer verilmiş. Bir roman için oldukça ilginç olmakla birlikte yazarın kendine, araştırma sürecine ve romanına olan güvenini göstermesi açısından da çarpıcı.

Kitap bir solukta okunuyor, hızlı ve heyecanlı bir şekilde akan olay örgüsünün içine ara ara ders niteliğinde pasajlar yerleştirilmiş. Oldukça mantıklı, kitabın geneline uyan, konu ile alakalı bilimsel ve dini açıklamaları bu pasajlarda okuyoruz.

Kitabin içindeki her şey okuyucuyu belirli ve oldukça mantıklı tek bir sona götürüyor.  Sonu ile ilgili olarak yazarın bir takım toplumsal ve dini kaygılar gütmüş olabileceğini tahmin ediyorum. Ancak ben okurken kitabın sonunu kafamda yazmıştım zaten, dolayısıyla okurken de, üzerine düşünürken de çok zevk aldım.

Benim okuma alışkanlığım; edebi ya da felsefi, görece ağır kitaplara, bu tür akıcı ve heyecanlı kitaplarla mola vermek şeklinde. Hem bilimsel hem dini hem de felsefi bir okuma yapabileceğiniz, heyecanlı olay örgüsüne kapılıp gideceğiniz üzerine emek verilmiş bu güzel kurguyu sizlere de tavsiye ederim.

Bununla birlikte yeni başlayanlar ve okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler için de iyi bir başlangıç olacaktır.

Yorumlar

yorumlar

Hakkında Fatih Çavdar

1979 yılında Eskişehir’de doğdu, İstanbul’da yaşıyor. Çok uzun zamandır bir kamu kuruluşunda çalışıyor. Bir takım gereksiz okulları bitirdiği ancak hiçbir fayda görmediği söyleniyor. Kendisini en iyi tanımlayan kelimeleri Twitter profilinden alıyoruz. “İki kızın babası, bir güzelin kocası. Size göre uslanmaz muhalif, bana göre iyi bir arabulucu. Kendime okur, kendime yazarım. Sorarsanız anlatırım, anlatırsanız dinlerim. İstanbul'dayım ES ES'liyim”

İlginizi Çekebilir

Engereğin Gözü – Zülfü Livaneli

Zülfü Livaneli’nin 1996 yılında Türkiye’de yayımlanan Engereğin Gözü romanı, yalnızca edebiyatseverler arasında değil, dünya çapında …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir