Merkezsiz Finans (DeFi) Nedir ve Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz Finans, süreç içerisinde hiçbir merkezi bir yapı barındırmayan ve tamamiyle blokzinciri üzerinde çalışan yazılımların işleyişi yönettiği finans ekosistemidir. Kripto paraların popüler olmasıyla birlikte finansal ekosistem içerisinde popülerliği artmıştır. ( Wikipedia )

ABD’de Federal Rezerv ve Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bankalar ve aracı kurumlar gibi merkezi finansal kurumlar için kuralları tanımlar ve tüketicilerin sermaye ve finansal hizmetlere doğrudan erişimini sağlar. DeFi, bireylere eşler arası işlemlerle güç vererek bu merkezi finansal sistemi sorgular.

Merkezsiz finans, üçüncü tarafları ve merkezi kurumları finansal işlemlerden çıkarmak için gelişen teknolojiyi kullanır. DeFi’nin bileşenleri kripto paralar, blok zinciri teknolojisi ve insanların birbirleriyle finansal işlem yapmalarını sağlayan yazılımlardır. DeFi henüz bebek aşamasındadır ve uygulamaların piyasaya sürülmeden önce dikkatsizce programlanması ve güvenlik testlerinden geçmemesi nedeniyle hack’ler ve hırsızlıklara maruz kalır.

Merkezsiz Finans (DeFi) Nasıl Çalışır?

Eşler arası finansal ağlar aracılığıyla, DeFi güvenlik protokolleri, bağlantı, yazılım ve donanım gelişmelerini kullanır. Bu sistem, bankalar ve diğer finansal hizmet şirketleri gibi aracıları ortadan kaldırır. Bu şirketler, işletmeler ve müşteriler, hizmetlerini kullanmaları için ödeme yaparlar, çünkü mevcut sistemde işleyişi sağlamanın tek yolu budur. DeFi, bu aracıların ihtiyacını azaltmak için blok zinciri teknolojisini kullanır.

Blok Zinciri

Blok zinciri, dağıtılmış ve güvenli bir veritabanı veya defterdir. Blok zincirinde, işlemler bloklarda kaydedilir ve otomatik işlemlerle doğrulanır. Bir işlem doğrulandığında, blok kapatılır ve şifrelenir; bir sonraki blok, önceki blok hakkında bilgi içeren ve daha yeni işlemler hakkında bilgi içeren bir blok oluşturulur.

Bloklar, her biri önceki blokta bulunan bilgiler aracılığıyla “zincirlenir”, bu nedenle adına blok zinciri denir. Önceki bloklardaki bilgiler değiştirilmeden önceki blokları etkileyecek şekilde değiştirilemez, bu nedenle blok zincirini değiştirmenin bir yolu yoktur. Bu kavram, diğer güvenlik protokolleriyle birlikte, blok zincirinin güvenli yapısını sağlar.

Blok zincirine bilgi gönderebilen cüzdan adı verilen uygulamaları kullanan bireyler, değer taşıyan jetonlara veya kripto paralara özel anahtarlarla sahiptirler. Bu anahtarlar, onlara değer temsil eden sanal jetonlara erişim sağlar. Jetonların sahipliği, bir miktarın başka bir varlığa bir cüzdandan “gönderilmesiyle” aktarılır ve bu cüzdan, karşılığında onaylanmış bir işlem gerçekleştiğinde onlar için farklı bir özel anahtar oluşturur. Bu, jetonun sahipliğini güvence altına alır ve blok zinciri tasarımı, transferin geri alınmasını engeller.

Uygulamalar

DeFi uygulamaları, bir blok zinciri ile iletişim kurmak üzere tasarlanmış olup, insanların üçüncü taraflar olmadan paralarını alışveriş, kredi, hediye, ticaret veya istedikleri başka herhangi bir şekilde kullanmalarına olanak tanır. Bu uygulamalar, kişisel bilgisayar, tablet veya akıllı telefon gibi bir cihaza yüklenen programlardır ve kullanımı daha kolay hale getirir. Uygulamalar olmadan DeFi hala var olabilir, ancak kullanıcıların cihazlarını çalıştıran işletim sisteminin komut satırını veya terminalini kullanmaya aşina olmaları gerekir.

DeFi uygulamaları, kullanıcılara finansal seçenekler sunarak aralarındaki işlemleri otomatikleştirme arayüzü sağlar. Örneğin, birine kredi vermek ve onlardan faiz almak istiyorsanız, arayüzdeki seçeneği seçebilir ve faiz veya teminat gibi şartları girersiniz. Bir krediye ihtiyacınız varsa, sağlayıcılara bakabilirsiniz, bu bankadan size kripto para ödünç verebilecek bir birey olabilir ve şartlar üzerinde anlaştıktan sonra size bir miktar kripto para ödünç verebilir.

Bazı uygulamalar, aradığınız hizmetler için parametreler girmenize ve sizi başka bir kullanıcıyla eşleştirmenize olanak tanır. Blok zinciri küresel bir ağ olduğundan, dünyanın herhangi bir yerinden finansal hizmetler alabilir veya alabilirsiniz.

Merkezsiz finans tam anonimlik sağlamaz. İşlemler bir bireyin adını içermez ancak bunları takip edebilecek bilgiye sahip herkes tarafından izlenebilir. Bu, zaman zaman bir bireyin finansal çıkarlarını korumak için gereken hükümetleri ve yasal yaptırımları içerir.

Merkezsiz Finansın Hedefleri

Eşler arası (P2P) finansal işlemler, DeFi’nin temel prensiplerinden biridir, burada iki taraf, bir üçüncü taraf olmadan kripto para birimini mal veya hizmetler karşılığında değiştirmeyi kabul eder.

DeFi’nin kullanımı aşağıdaki avantajları sağlar:

Erişilebilirlik: İnternet bağlantısı olan herkes bir DeFi platformuna erişebilir ve işlemler coğrafi sınırlamalara tabi olmaksızın gerçekleşir. Düşük ücretler ve yüksek faiz oranları: DeFi, her iki tarafın da faiz oranlarını doğrudan müzakere etmesine ve DeFi ağları aracılığıyla kripto para birimi veya para ödünç vermesine izin verir.

Güvenlik ve Şeffaflık: Blok zincirinde yayınlanan akıllı sözleşmeler ve tamamlanan işlemlere ilişkin kayıtlar herkes tarafından incelenebilir ancak kimliğinizi ortaya çıkarmaz. Blok zincirleri değiştirilemez, yani değiştirilemez.

Otonomi: DeFi platformları merkezi finansal kuruluşlara dayanmaz. DeFi protokollerinin merkezi olmayan doğası, finansal hizmetlerin idaresi ve maliyetlerine ihtiyacı ortadan kaldırır. DeFi’deki eşler arası kredilendirme, faiz ve ücret olmayacağı anlamına gelmez. Ancak, borç veren dünyanın herhangi bir yerinde olabileceği için çok daha fazla seçeneğiniz olacaktır.

DeFi’nin Dezavantajları

Merkezsiz finans sürekli olarak evrim geçirir. Düzensizdir ve ekosistemi hatalı programlama, hack’ler ve dolandırıcılıklara karşı savunmasızdır. Örneğin, hacker’lar ve hırsızlar kripto paraları DeFi uygulamalarındaki zayıflıklar aracılığıyla çalmak için ana yollardan biridir.

Kanunlar henüz teknoloji ilerlemelerine yetişmemiştir. Çoğu mevcut yasa, her birinin kendi yasaları ve kuralları olan ayrı finansal yargı bölgeleri fikri üzerine oluşturulmuştur. DeFi’nin sınırsız işlem yeteneği, bu tür düzenleme için temel soruları ortaya koyar. Örneğin:

Sınırlar, protokoller ve DeFi uygulamaları boyunca gerçekleşen bir finansal suçun soruşturulmasından kim sorumlu olacak? Düzenlemeleri kim uygulayacak? Bunları nasıl uygulayacaklar? Merkezsiz Finans Ne İşe Yarar? DeFi’nin amacı, mevcut merkezi bankacılık sisteminde yer alan merkezi finansal kurumları ve üçüncü tarafları sorgulamaktır ve tüm finansal işlemlerde yer alan üçüncü tarafları ortadan kaldırmaktır.

Bitcoin Merkezsiz Finansın Bir Parçası mıdır?

Bitcoin bir kripto paradır. DeFi, kripto para birimlerini ekosistemlerinde kullanmayı amaçladığından, Bitcoin, DeFi kadar bir parçası olarak kabul edilir.

DeFi’de Toplam Kilit Değer Nedir?

Toplam kilit değeri (TVL), tüm kripto paraların bir havuzda yatırıldığı, ödünç verildiği, havuza yatırıldığı veya diğer finansal işlemler için kullanıldığı tüm DeFi’deki toplamıdır. Ayrıca, belirli kripto paraların, ether veya bitcoin gibi, finansal faaliyetler için kullanıldığı toplamı temsil edebilir.

Sonuç olarak merkezsiz finans (DeFi), mevcut merkezi bankacılık sistemini sorgulayan bir finansal teknolojidir. DeFi, bankaların ve diğer finansal hizmet şirketlerinin ücretlerini ortadan kaldırmayı ve eşler arası işlemleri teşvik etmeyi amaçlar.

DeFi, şu anda desteklediği blok zincirleri ve kripto paralar gibi, hala gelişmekte olan bir alandır. Üstesinden gelinmesi gereken önemli engeller bulunmakta ve mevcut finansal sistemin yerini almadan önce çözülmesi zor bazı sorunlar mevcuttur. Son olarak, finansal hizmet şirketleri ve bankalar, blok zinciri tabanlı bir finansal sisteme geçişten kar sağlama yollarını bulacaklar ve bu değişimin bir parçası olacaklardır.

Kaynak : www.investopedia.com

Yorumlar

yorumlar

Hakkında Kayıhan Badalıoğlu

1973 yılında Ankara'da doğdum. TED Ankara Koleji'nden sonra Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. 1998 yılında "Management Trainee" olarak başladığım bankacılık kariyerime 2000-2003 yılları arasındaki özel sektör, yerel yönetimlerde finans ve dış ticaret görevlerinden sonra aralıksız olarak 2013 yılına kadar sürdürdüm. Profesyonel kariyerinin 12 yılını kapsayan bankacılık döneminde sektörde faaliyet gösteren çeşitli bankaların genel müdürlük, bireysel bankacılık, teftiş kurulu, iç kontrol başkanlığı ve farklı şubelerde ticari ve KOBi portföy yönetimi görevlerinde bulundum. 2014 yılı itibariyle orta ve küçük işletmelere finans, satış, pazarlama, iş geliştirme alanlarında danışmanlık hizmeti vermeye başladım. 2015 yılında Bilgi Üniversitesi Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programını tamamladım. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların sosyal medya hesaplarının yönetimi, içerik geliştirilmesi, stratejik planlaması, hizmet ve markanın sosyal medyada gelişimine yönelik çalışmalar yapıyorum ve işletmelerin web sitelerinin yönetimi konusunda hizmet veriyorum. Lise yıllarında başlayan müzik faaliyetlerime amatör olarak devam ederken hobi olarak blog yazıları yazmak ve fotoğraf çekmek hayatıma mutluluk katıyor.

İlginizi Çekebilir

Dünyanın En Yaşlı Yaşayan Adamı 112 Yaşında

John Alfred Tinniswood, Titanik’in battığı ve New Mexico ile Arizona’nın ABD eyaletleri olduğu yıl, 26 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir