Ev ekonomisinde ince ayrıntılar

Küresel ekonomilerde büyük sıkıntılar yaşandığı günümüzde artık tasarruf etmek en önemli konu olmuş durumda. Ülkelerin ellerinde bulunan kaynaklarının, bireylerin tam anlamıyla rahat bir yaşama kavuşmasını sağlamakta yeterli olmaması, bireylerin kendi önlemlerini almasına neden olmaktadır. Bu nedenle ekonomik bireyler olarak belli oranlarda tüketmek, tüketilen şeylerde de tasarrufa gitmek tek çıkış yolu olarak görünmektedir.

Bireylerin ev dışında yaptığı harcamalarda yapabileceği tasarruflar gibi hayatın olağan akışında ev içerisinde bulunan kalemlerde de tasarruf yapma imkanı vardır. Çoğu birey tarafından fazla ciddiye alınmayan bu tasarruf tedbirleri uygulandığında ve toplama bakıldığında hatırı sayılır bir orana ulaştığı da açıktır.
Enerji kullanımının olabildiğince sık aralıklarla otomatik bir şekilde ölçülmesi, tüketimin hangi günlerde ve günün hangi saatinde arttığının ayrıntılı olarak görülmesini yardım ediyor. Bu şekilde,
aciliyeti olan tasarruf çözümlerine karar vermek kolay oluyor. Detaylı ölçüm verileri, enerji israfının açık bir şekilde görülmesini sağlıyor ve tasarrufu teşvik ediyor. Gıdadan enerjiye, evde kullanılan her türlü ihtiyaç kaleminde çeşitli yöntemlerle tasarrufa gidilebilir.

Açıklanan verilere göre kullanılan enerjinin %25 kadarını tasarruf etme imkanı bulunurken bu oran Türkiye’de %35’lere kadar çıkabiliyor. Enerji tüketiminde yapılacak %25 oranındaki bir tasarrufun 11,5 milyon tonluk bir petrole karşılık geldiği ifade ediliyor. Konutlarda aydınlatma ve ısıtmada kullanılan enerjinin %35 oranında tasarruf edilmesi 100 TL’lik bir faturanın 65 TL’ye düşmesi anlamına geliyor.

Evlerimizde kullandığımız klasik akkor flamanlı yani metal flaman telinin yüksek sıcaklıklarla ısıtılması ve flaman telinin ışık yayması ile ışık veren ampuller ile bir ailenin aylık enerji tüketimi 100
kilovatsaate çıkarken, aynı ışığı veren floresan ampul kullanıldığında aylık tüketim 20 kilovatsaate düşmektedir. Aydınlatmanın toplam elektrik enerjisi içerisindeki payının %25 olduğu düşünülürse Türkiye çapında 1 milyar 120 milyon kilovatsaatlik bir elektrik tasarruf edilmiş olmaktadır.

Mutfakta yapılabilecek tasarruflar;

Mikrodalga fırının yemek ısıtmalarında kullanılması %65 oranlarında enerji tasarrufu sağlanmasına yol açıyor. Ayrıca elektrik ocaklarında yemek yaparken kullanılan tencerelerin çaplarının ocak çapından büyük olması enerjinin boşa gitmemesini sağlıyor ve %30 seviyesinde enerji tasarrufu sağlıyor.Tencere ve tavalarda yapılan yemeklerde üstlerinin uygun kapaklarla kapatılması buhar enerjisinin kullanılması neden oluyor ve %69 tasarruf sağlıyor.

Düdüklü tencere tasarruf yapılabilmesinin en önemli kalemlerinden biridir. Sebze ya da patates haşlarken düdüklü tencere kullanılması ve ayrıca az su konulması %50 ile %70 oranlarında tasarruf sağlıyor.

Fırında yapılacak bir pişirmede, fırının pişirme bitmeden bir süre önce kapatılması ve içinde kalan sıcaklık ile pişmeye devam etmesi yaklaşık 5- 10 dakika arasında tasarruf sağlayabiliyor.

Mutfakların gün ışığından faydalanılarak aydınlatılması %15 civarında tasarruf sağlıyor. Klimaların temizlik ve bakımına özen gösterilmesi ve 10 yılı tamamlayan klimaların değiştirilmesi yaklaşık %40 enerji tasarrufu sağlıyor.

Diğer ortamlarda yapılacak tasarruflar;

Odadan çıkarken lambaların kapatılmasının unutulmaması, kapatılması, armatürlerin ve lambaların düzenli bir şekilde bakımlarının yapılması tasarrufu artırıyor. Temizlenmeyen lambaların üzerinde biriken kirler, ışığın verimini azaltıyor.

Floresan lamba kullanmak akkor lamba kullanmaya oranla %80 oranında tasarruf sağlıyor.

Ev içerindeki tavan ve duvar gibi bölgelerin boyatılırken açık renk boyaların tercih edilmesi keza ev eşyalarının olabildiğince açık renkten seçilmesi tasarruf miktarını artırıyor. Bunun yanında çok sayıda düşük güçlü lambalar yerine daha yüksek güçlü tek bir lamba kullanılması da tasarruf etmeye yardım ediyor.

Sensörler, fotoseller ve zamanlayıcıların kullanılması ve aydınlatılmanın kontrol edilmesi tasarruf yapılmasını katkı veriyor.

Mantolama kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasına, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesine engel olur ve enerji tasarrufu sağlar.

Elektrikli ev aletlerinde tasarruflar;

Buzdolaplarının düzenli bakımlarının yaptırılması daha verimli kullanılmasını sağlar. Buzdolabının toz, hava sirkülasyonunu etkileyen diğer maddelerden ve ısıveren kaynaklardan uzak tutulması daha az güçle çalışmasına yardım eder ve tasarruf sağlar.

Klima alırken kullanılacağı alan ölçüsünde bir cihaz tercih edilmelidir. Gereksiz bir şekilde çok büyük boyutlarda alınan klimalar enerji kaybına yol açarlar. Evin güneş alan kısımlarının ağaçlar vasıtasıyla gölgelendirilmesi, duvar ve pencere tenteleri ve cam filmler kullanılması klimaların soğutma yükünü azaltmakta ve daha az enerji kullanmalarına neden olmaktadır.

Ev içerinde birden fazla fırın varsa en küçük olanının tercih edilmesi enerji tasarrufu sağlar. Eğer çok fazla gerekli değilse fırınlarda ön ısıtma yapılmaması, yapılıyorsa da bu ısıtmanın 8- 9 dakikayı geçmemesi çok önemlidir.

Mikrodalga fırınlarda ısıtma süresi 10 ile 30 saniye arasında olurken, pişirme 2 ile 10 dakika arasında gerçekleşiyor. Mutfaklarda kullanılan klasik fırınlara göre mikrodalga fırınların %66 oranında daha fazla tasarruf sağlama özelliği vardır.

Çamaşır makinesi kullanırken tasarruf yapabilmek için çamaşırların mümkün olduğunca ılık suda yıkanması, durulama işleminin ise soğuk suyla yapılması gerekmektedir. Yıkama programlarının tam kapasite olarak çalıştırılması faydalı sonuçlar verir. Önden yüklemeli makinelerin üstten yüklemeli çamaşır makinelerine göre daha tasarruflu çalışmaktadır.
Bulaşık makinesine tabaklar diğer eşyalar konulurken çevrelerinde en az 5 santimetre boşluk olması ısınmadan dolayı oluşacak havanın kolay bir şekilde dağılmasına yardım eder. Yaz aylarında bulaşık makinesi kullanılacaksa ısı ve nemi azaltmak için sabah ya da akşam saatlerinde yıkama yapılması faydalı olacaktır.

Elektrik süpürgesinin verimli kullanılabilmesi için torbasının doldukça ve sık sık boşaltılması gerekir. Torbanın sık sık boşaltılması cihazın emme gücünü artırır ve daha iyi temizlemesini sağlar. Bunun yanında yılda 2 ya da 3 kez elektrik süpürgesinin motor kısmının açılıp burada olabilecek pamuk parçalarının ve tozların temizlenmesi gerekir.

Televizyon kullanırken büyük ekranlı televizyonlar kullanmak elektrik sarfiyatını artırır. Küçük ekranlı televizyonlarının kullanılmasının yanında kullanırken ses düzeyinin fazla açık olmaması da elektrik tasarrufu sağlar.

Banyodan sonra saçları kurutulurken olabildiğince havlu kullanılması gerekir. Bir saç kurutma makinesinin 10 dakika kadar çalıştırılması 60 vatlık bir lambanın 3 saat yanması anlamında
gelmektedir.

Yorumlar

yorumlar

Hakkında Barış Özgür

İstanbul Üniversitesi Siyasal mezunu. Galatasaray taraftarı. Gitar ve piyano çalar, şiir yazar, kitap tutkunu ve Yusuf'un babası.

İlginizi Çekebilir

Bel-Kalça Oranını Azaltmak İçin Öneriler

Bel-Kalça oranını azaltmak için yapılması gerekenleri aşağıda sıraladık. 1) Günlük ihtiyacınızı karşılayacak kadar enerji ve …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir