2018 Dünyanın En Büyük Şirketleri ABD Çin Ticaret Savaşı

Forbes tarafından açıklanan 2018 yılında dünyanın en büyük 10 şirketi sıralamasında  5 Çin şirketi, 5 Amerikan şirketi yer aldı. Son dönemde dünya gündeminin en önemli maddelerinden olan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşını gözönüne aldığımızda, sürecin akıbetini bu sıralamadaki dengeden de kestirmek kolay değil.

Sıralama şöyle;

  1. ICBC – Çin
  2. China Construction Bank –  Çin
  3. JPMorgan Chase – ABD
  4. Berkshire Hathaway – ABD
  5. Agricultural Bank of China – Çin
  6. Bank of America – ABD
  7. Wells Fargo – ABD
  8. Apple – ABD
  9. Bank of China – Çin
  10. Ping An Insurance Group – Çin

ABD Başkanı Donald Trump  Çin’den yapılan ithalat kapsamında, çelik ithalatı için  %25, alüminyum ithalatı içinde %10 gümrük vergisi uygulamasını 1.Mart. 2018 itibariyle başlatınca ticaret savaşının temelleri atılmış oldu. Akabinde Çin’den ithal edilen 34 milyar dolar değerindeki 800’den fazla ürüne %25 ek gümrük vergisi de uygulanınca ticaret savaşı daha derinleşmeye başladı. Çin de 34 milyar dolarlık ABD ürünü için %25 gümrük vergisi getirerek ABD’ye karşılık verdi. Neyse ki 2018’in son günlerinde Trump, yoğun olarak kullandığı Twitter adresinden yaptığı açıklama ile iki ülke arasındaki krizin aşılması adına olumlu adımlar atarak şu açıklamayı yaptı;

“Çin Devlet Başkanı Şi ile şimdi uzun ve çok iyi bir telefon görüşmesi gerçekleşirdim. Anlaşma çok iyi gidiyor. Yapılırsa oldukça kapsamlı, tüm konuları, alanları ve anlaşmazlık noktalarını kapsayacak. Büyük ilerleme kaydedildi.”

Amerikan yönetimi son olarak, 200 milyar dolarlık Çin ürününe uyguladığı gümrük vergisi oranını, 1 Ocak itibarıyla yüzde 10’dan yüzde 25’e yükseltme kararını askıya alarak tarafların  birbirlerine yeni gümrük vergileri getirmelerinin de önüne geçmiş oldu. Fakat aldığı kararlar ile bütün dünyayı şaşırtan Amerikan Başkanı’nın bu süreçte de tüm dünyayı şaşırtacak yeni kararlar alması da olasılık dahilinde. Tüm dünya ABD Çin arasındaki ticaret savaşını merakla takip etmeye devam edecek gibi görünüyor.

Yorumlar

yorumlar

Hakkında Kayıhan Badalıoğlu

1973 yılında Ankara'da doğdum. TED Ankara Koleji'nden sonra Anadolu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü'nden mezun oldum. 1998 yılında "Management Trainee" olarak başladığım bankacılık kariyerime 2000-2003 yılları arasındaki özel sektör, yerel yönetimlerde finans ve dış ticaret görevlerinden sonra aralıksız olarak 2013 yılına kadar sürdürdüm. Profesyonel kariyerinin 12 yılını kapsayan bankacılık döneminde sektörde faaliyet gösteren çeşitli bankaların genel müdürlük, bireysel bankacılık, teftiş kurulu, iç kontrol başkanlığı ve farklı şubelerde ticari ve KOBi portföy yönetimi görevlerinde bulundum. 2014 yılı itibariyle orta ve küçük işletmelere finans, satış, pazarlama, iş geliştirme alanlarında danışmanlık hizmeti vermeye başladım. 2015 yılında Bilgi Üniversitesi Sosyal Medya Uzmanlığı Sertifika Programını tamamladım. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların sosyal medya hesaplarının yönetimi, içerik geliştirilmesi, stratejik planlaması, hizmet ve markanın sosyal medyada gelişimine yönelik çalışmalar yapıyorum ve işletmelerin web sitelerinin yönetimi konusunda hizmet veriyorum. Lise yıllarında başlayan müzik faaliyetlerime amatör olarak devam ederken hobi olarak blog yazıları yazmak ve fotoğraf çekmek hayatıma mutluluk katıyor.

İlginizi Çekebilir

Kahve İmparatorluğu: Starbucks’ın Yolculuğu

Amerika Birleşik Devletleri’nde halkın çoğu, evlerinin dışında daha fazla kahve tüketiyor, ancak yerleşik bir kahvehane …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir